Από την στιγμή που στο χώρο των υπολογιστών (και όχι μόνο), έχουμε μεταφορά δεδομένων, αυτόματα πρέπει να έχουμε και κάποιες μονάδες μέτρησης που να μας δείχνουν πόσα δεδομένα μεταφέρονται ανά κάποιο χρονικό διάστημα.
Βασικά υπάρχουν 2 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ανταλλάσσουμε δεδομένα:
1. Σειριακή μετάδοση: όπου το ένα μετά το άλλο τα bit στέλνονται μέσα από 1 καλώδιο. Συνήθως έχουμε συνδυασμό 2 καλωδίων, ένα για να στέλνουμε και ένα για να δεχόμαστε, ώστε να μπορούμε να το κάνουμε ταυτόχρονα (full duplex, πχ. USB, SATA κλπ.).
2. Παράλληλη μετάδοση: όπου έχουμε πολλά καλώδια μαζί πχ. 16, 32, 192 κλπ. όπου βάζουμε τα bit ενός ή περισσότερων Bytes, το καθένα στο καλώδιό του και στέλνονται ταυτόχρονα όλα μαζί.
Ας πάμε τώρα στις μονάδες μέτρησης…
Στην παράλληλη μετάδοση στέλνουμε ανά Byte (ή πολλαπλάσια αυτών), οπότε η μέτρηση γίνεται με βάση πόσα στέλνουμε ανά 1 sec (δευτερόλεπτο):
Byte per second = Bps ή αλλιώς B/s
Προσοχή: έχει σημασία το Β που είναι κεφαλαίο, γιατί με b (μικρό) συμβολίζουμε το bit.
Στην σειριακή μετάδοση στέλνουμε bit, οπότε τα μετράμε κι αυτά ανά δευτερόλεπτο:
bit per second = bps ή b/s
Αυτός ο τρόπος μέτρησης μας δίνει τον λεγόμενο “bit rate”.
Υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος μέτρησης, με τα baud per second, όπου μετράμε πόσα «σύμβολα» στέλνουμε ανά δευτερόλεπτο “baud rate”. Αν το «σύμβολο» (δηλ. το baud) αντιστοιχεί σε 1 bit, τότε συμπίπτουν οι παραπάνω ταχύτητες. Αυτός ο τρόπος μέτρησης δεν συνηθίζεται στις μέρες μας…
Τέλος από την εμφάνιση του PCI ver. 2 και μετά εμφανίστηκε το T/s (πχ. GT/s). Το Τ/s αντιστοιχεί στο Transfers per second και χρησιμοποιείται εκεί που κανονικά θα έπρεπε να έχουμε το bps…
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Στο πρότυπο PCIe, το οποίο βασίζεται στην σειριακή μετάδοση, τα bit (κάθε byte) που στέλνονται δεν στέλνονται «αυτούσια» αλλά κωδικοποιούνται σε 10δες bit. Δηλαδή τα 8 bit ενός byte, μετατρέπονται σε 10 bit και στέλνονται. Αυτό γίνεται για να «ενσωματωθούν» στο σήμα οι παλμοί του ρολογιού, ώστε να έχουμε συγχρονισμό στην επικοινωνία.
Σημείωση: ρολόι είναι το κύκλωμα που παράγει τετραγωνικούς παλμούς, συνδέεται σε ΟΛΑ τα εξαρτήματα ενός υπολογιστή και τα ΠΑΝΤΑ συγχρονίζονται με αυτό. Σε κάθε παλμό, κάθε εξάρτημα κάνει και κάτι…
Έτσι, επειδή δεν στέλνουμε bit καθαρής πληροφορίας αλλά κωδικοποιημένα, αποφασίστηκε να μετράμε τα Transfers (δηλ. τα κωδικοποιημένα bits). Για παράδειγμα στο PCIe 2.0 κάθε γραμμή (lane) στέλνει 5Gbps (ή GTps) και λαμβάνει με άλλα τόσα. Συνολικά μεταφέρονται 10GT/s, από τα οποία η χρήσιμη πληροφορία είναι τα 8/10 (δηλαδή για κάθε 10 bits που μεταφέρονται τα 8 είναι τα δεδομένα μου), άρα:
10GT/s x 8/10 = 8GT/s (= 8Gbps)
kalh douleia!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή