Άρχισαν να κυκλοφορούν οι νέοι Intel CPU με πολλά ωραία χαρακτηριστικά αλλά και νέα ονοματοδοσία. Παρακάτω θα δούμε κάποια από αυτά με μια σύντομη περιγραφή τους.
Στο μέσο επίπεδο επιδόσεων έρχεται η νέα φουρνιά από την Intel Core i5 - i3, με την κωδική ονομασία Sandy Bridge (είναι ένα όνομα που δίνει εσωτερικά στην εταιρία η Intel για κάθε γενια CPU, chipset κλπ.). Οι νέοι αυτοί CPU έρχονται με νέο όνομα, που θα αναλυθεί παρακάτω:
Intel Core i5 2500K
Όπου:
Intel : η γνωστή εταιρία ;-)
i5 : η έκδοση του επεξεργαστή (υπάρχουν οι παραλλαγές i3, i5 και i7)
2 : δεύτερη γενιά Core iX
500 : τύπος SKU (σχετίζεται με την ταχύτητα, υπάρχει πχ. 300, 120 κλπ.)
Κ : δηλώνει κάποιο χαρακτηριστικό, Κ= ξεκλείδωτος (ναιιιιιιι!!!), S=πιο αργός, Τ= καταναλώνει λιγότερη ενέργεια (πιο αργός απο τους άλλους 2).
Αυτό το "Κ" στο τέλος του ονόματος είναι μια μικρή επανάσταση για την Intel. Οι μόνες CPU που ήταν ξεκλείδωτες, ήταν οι πανάκριβες Exteme Editions (για όσους είχαν 800-1000 € να διαθέσουν...). Τώρα με ένα ελάχιστο κόστος περίπου 20€ μπορεί κάποιος να πάρει τον "Κ" επεξεργαστή και να ...επεξεργαστεί το πως θα τον κάνει πιο γρήγορο, αφού πλέον επιτρέπεται το "overclocking" ! Overclocking είναι η δυνατότητα να αλλάξεις κάποιο από τα 2 ή και τα 2 χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την ταχύτητα μιας CPU (βασικά την συχνότητα λειτουργίας της). Η ταχύτητα αυτή προσδιορίζεται από την παρακάτω πράξη:
Συχνότητα CPU (σε GHz) = Συχνότητα BUS (σε MHz) x Πολλαπλασιαστής
Συχνότητα CPU : είναι η συχνότητα που λειτουργεί και φαίνεται στα χαρακτηριστικά της.
Συχνότητα BUS : είναι η συχνότητα που λειτουργεί όλη η μητρική και παράγεται από το "ρολόι". Είναι μια σειρά από τετραγωνικούς παλμούς που πάει ΠΑΝΤΟΥ, και συγχρονίζει ΟΛΑ τα εξαρτήματα του Η/Υ. Η συχνότητα αυτή είναι συνήθως 200 ΜΗz.
Συχνότητα BUS : είναι η συχνότητα που λειτουργεί όλη η μητρική και παράγεται από το "ρολόι". Είναι μια σειρά από τετραγωνικούς παλμούς που πάει ΠΑΝΤΟΥ, και συγχρονίζει ΟΛΑ τα εξαρτήματα του Η/Υ. Η συχνότητα αυτή είναι συνήθως 200 ΜΗz.
Πολλαπλασιαστής : είναι ένα κύκλωμα στο εσωτερικό της CPU, που "πολλαπλασιάζει" τη συχνότητα του ρολογιού, δημιουργώντας την συχνότητα λειτουργίας της CPU.
Παράδειγμα: έστω μια CPU στα 2,8 GHz. Τότε αφού η συχνότητα του ρολογιού είναι 200 MHz, λύνοντας την πράξη βρίσκουμε τον πολλαπλασιαστή: 2,8GHz / 200MHz = 2.800MHz / 200MHz = 14. Άρα ο πολλαπλασιαστής είναι το 14.
Τόσα χρόνια ο πολλαπλασιαστής ήταν κλειδωμένος, άρα αν κάποιος ήθελε να κάνει πιο γρήγορη τη CPU του, ανέβαζε το ρολόι στα 210+ MHz ... Τώρα αν το 14 το κάνεις 15 ...η CPU σου θα δουλεύει στα 3GHz ;-D (με τα ίδια λεφτά...)
Τα υπόλοιπα νέα καλούδια είναι της τεχνολογίας Sandy Bridge, είναι:
1) Ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, όχι κάτι σπουδαίο ως κάρτα αλλά ...δεν μας χαλάει κιόλας ;-)
2) Νέες εντολές AVΧ (Advanced Vector eXtention), για πολύ γρήγορη επεξεργασία video (divX κλπ.)
3) Μικρότερη κατανάλωση (TDP)
4) Δεύτερη γενιά Turbo 2.0 (δηλ. στιγμιαία αύξηση της συχνότητας της CPU, όταν υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας)
5) Αρχιτεκτονική δακτυλίου εσωτερικά στη CPU, για καλίτερο μοίρασμα πόρων.
Σε επόμενο αρθρο θα αναλύσουμε περισσότερο τη νέα τεχνολογία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου