Μια πολύ γρήγορη επεξήγηση αυτού του είδους μνήμης με απλές απαντήσεις σε απλές ερωτήσεις.
Αρχικά γιατί φτιάχτηκε; Οι ΚΜΕ (CPU) πλέον λειτουργούν σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Εκτελούν πολλά δισεκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο. Άρα χρειάζονται αντίστοιχα τεράστια ποσά δεδομένων, τα οποία τα παίρνουν πχ. από την μνήμη RAM. Η μνήμη RAM όμως είναι πάρα πολύ πιο αργή από την ΚΜΕ και δεν προλαβαίνει να την τροφοδοτήσει. Το πρόβλημα αυτό λύνει η CACHE.
Που βρίσκεται; Πλέον βρίσκεται μέσα στην ΚΜΕ (…πολύυυ παλιά ήταν πάνω στη μητρική πλακέτα). Έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στη ΚΜΕ και στη μνήμη RAM.
Ποια είναι η δουλειά της; Τροφοδοτεί την ΚΜΕ με δεδομένα και εντολές και ταυτόχρονα αποθηκεύει τα αποτελέσματα των πράξεων της ΚΜΕ σε αυτήν.
Πως το πετυχαίνει αυτό; Βασικά είναι πολύ πιο γρήγορη από την RAM. Οπότε η ΚΜΕ γλυτώνει χρόνο κάθε φορά που διαβάζει ή γράφει σε αυτή.
Πόσο γρήγορη είναι; Η CACHE είναι χωρισμένη σε διαφορετικά τμήματα με διαφορετικές ταχύτητες. Τα τμήματα αυτά τα λέμε «επίπεδα» (Level). Το 1ο επίπεδο γνωστό ως Level 1 (L1), λειτουργεί με την ταχύτητα της ΚΜΕ! Είναι όμως πολύ μικρό (συνήθως 16ΚΒ για δεδομένα και 16ΚΒ για εντολές). Το επίπεδο L2, είναι πιο μεγάλο 128ΚΒ έως 1ΜΒ –μπορεί και παραπάνω-, αλλά πιο αργό. Τέλος υπάρχει και το L3 που είναι πολύ μεγάλο (πχ. 8ΜΒ) αλλά πολύ πιο αργό από το L1, πάντα όμως πολύ πιο γρήγορο από την RAM.
Γιατί υπάρχουν όλα αυτά τα επίπεδα; Είναι καθαρά θέμα κόστους! Μια ΚΜΕ με πολύ μεγάλη L1 Cache (πχ. 1ΜΒ και πάνω), θα στοίχιζε πάααρα πολλά λεφτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου